Prive vaart door de Zwolse grachten 

Uiteraard kunt u de rondvaartboot ook voor uw eigen gezelschap reserveren. U kunt uw eigen vertrektijd bepalen en in veel gevallen bent u voordeliger uit.

Prijs rondvaart 1u   € 140,-
Prijs rondvaart 1.5u € 180,-

U kunt deze rondvaart 7 dagen per week reserveren tussen 10.00 en 16.00 uur.

 

Bij regen kunnen wij de boot op verzoek en zonder kosten overdekken.

 

 


Bezienswaardigheden, in volgorde van de rondvaart.

Maagjesbolwerk
Het Maagjesbolwerk werd in mei 2003 opgeleverd en is ontworpen door architect Hans Ruijsenaars die zich hierbij liet inspireren door het vestingverleden van Zwolle. De onderste laag van het Maagjesbolwerk is tien meter hoog, hetgeen overeenkomt met het oorspronkelijke bastion dat op dezelfde plek stond. De puntvorm van het bastion is ook terug te vinden in het ontwerp.
Het bouwwerk biedt plaats aan 66 appartementen, 7000 m² winkelruimte en een parkeergarage met 500 plaatsen.

Café het Beugeltje
De toren waarin nu café het Beugeltje is gevestigd is de Wijndragerstoren. Dit is een verdedigingstoren uit de vijftiende eeuw, waarvan de muren wel een meter dik zijn.
De naam dankt de toren aan het feit dat hier in de middeleeuwen het gilde der wijndragers gevestigd was. Het bekende mosterdmerk “de Wijndragers“ is in dit pand opgericht; nu maakt café het Beugeltje gebruik van het pand.

De Librije
Naast café het Beugeltje bevindt zich het bekende restaurant De Librije. Het restaurant is gevestigd in een Kloostercomplex dat dateert uit de zestiende eeuw. Onder leiding van Thérèse en Jonnie Boer wordt hier gekookt met voornamelijk seizoensgebonden streekproducten.

ArtEZ Corservatorium
ArtEZ verzorgt bachelor- en masteropleidingen op het gebied van beeldende kunst, mode, vormgeving, architectuur, muziek, dans en theater.

Stichting Voorzieningenfonds Personeel het Overzicht
Mooi gebouw vlak voor het bruggetje bij Plato.

De Tanerij – Flevo gebouw
Dit gebouw is onderdeel van een grootschalig project met de bedoeling dit gedeelte van Zwolle, het Noordereiland, op te knappen. In de nieuwe Tanerij worden 10 luxe appartementen gerealiseerd. Rechts naast het gebouw, tussen het Flevo gebouw en Theater de Spiegel, wordt een geheel nieuw appartementencomplex opgetrokken met ruimte voor 3 grote appartementen: 1 appartement per verdieping.

Librije Hotel “Het Spinhuis”
Achter het monumentale Flevogebouw ligt het Librije Hotel “Het Spinhuis”. Dit gebouw dateert uit de achttiende eeuw en werd als vrouwengevangenis gebruikt. Na restauratie en herinrichting onder leiding van Jonnie en Thérèse zijn in 2008 de deuren van Librije’s Hotel geopend. Het hotel beschikt over 19 luxe kamers en suites. De prijzen beginnen bij € 295,- per kamer, per nacht. Let wel: exclusief ontbijt! In het hotel bevindt zich het tweede Librije restaurant: Librije’s Zusje (sinds 2011 2 Michelin sterren).

Theater de Spiegel
Theater de Spiegel werd in september 2006 geopend. Dit theater beschikt over een uniek technisch hoogstandje: een beweegbaar plafond. De theaterzaal kan hierdoor van akoestiek veranderen; dit is uniek in Nederland. Dankzij dit bewegende plafond heeft de stad nu eindelijk een theaterzaal waar zowel grote symfonische concerten als toneelvoorstellingen tot hun recht komen.
In Theater de Spiegel is tevens een van onze partners gevestigd: restaurant Koperen Kees.
Koperen Kees was de bijnaam van een rijksambtenaar die de maten van alle toneelvloeren in het land opnam. Hij gebruikte daarbij een koperen plaatje om het midden van het toneel te markeren: de Koperen Kees. De vastgestelde maten werden opgenomen in een naslagwerk voor theatergezelschappen, zodat deze wisten hoeveel ruimte ze voor hun optreden tot hun beschikking hadden. Tegenwoordig wordt het koperen plaatje nog altijd als ijkpunt gebruikt op de Nederlandse podia.

Het Noordereiland
Het Noordereiland is volop in beweging. Vroeger stond hier een oude gasfabriek en de grond is daardoor behoorlijk vervuild. De laatste jaren werkt men aan bodemsanering en de plannen voor dit stuk van Zwolle zijn nog  in ontwikkeling. De parkeergarage zal waarschijnlijk verdwijnen.

Hedon
Hedon is een poppodium dat bestaat vanaf 1973. Het poppodium heeft de beschikking over een middelgrote concertzaal met een capaciteit van 500 bezoekers, een foyer en twee bars. Per jaar vinden er ongeveer 150 activiteiten plaats in Hedon. Zoals eerder vermeld wil Hedon verhuizen en uitbreiden. Die plannen betekenen een aanzienlijk grotere zaal met een capaciteit van 1200 bezoekers met daarnaast een café met een capaciteit van 300 bezoekers. Een dergelijke uitbreiding zou voor het poppodium betekenen dat zij over de grootste zaal van Overijssel gaat beschikken.

Schaepman
De lakfabriek Schaepman stond al een poosje leeg. Begin 2013 is de fabriek tegen de vlakte gegaan. Er komen mooie appartementen en stadswoningen.

Rode torenplein
Sinds 2008 is het plein twee keer zo groot geworden door een deel van de stadsgracht te dempen. Hierdoor heeft de stad haar oorspronkelijke vorm terug gekregen. Het Rode torenplein wordt momenteel met name gebruikt voor een aantal festivals verspreid over het jaar.

Peperbus
De Peperbus is een 75 meter hoge toren die hoort bij de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming. Eigenlijk heet de Peperbus “de Onze Lieve Vrouwe Toren”, maar omdat de toren zoveel lijkt op een peperbus noemt iedereen hem zo.
De Peperbus is te beklimmen tot de eerste omgang die zich op 51 meter hoogte bevindt. Dit staat gelijk aan 236 traptreden. Van 2002 tot en met 2005 is de Peperbus grondig gerestaureerd, omdat er door de jaren heen veel bouwkundige gebreken aan de toren ontstonden. Op 2 november 2004 zijn er vier nieuwe klokken geplaatst in het carillon van de Peperbus waardoor het met 51 klokken één van de grootste carillons van Nederland is.

Watertoren
De watertoren aan de Turfmarkt is gebouwd in 1892 naar een ontwerp van architect Jan Schotel.
De watertoren heeft een hoogte van 36 meter en heeft een waterreservoir van 500 m3. In 1957 werd een meisje dodelijk getroffen door een vallende steen afkomstig van de watertoren. Hierna werd besloten de toren te omringen met een nieuwe mantel. Binnen de mantel staat de oorspronkelijke toren.

Almelo's kanaal
Het Almelo's kanaal is in 1855 gegraven en was oorspronkelijk een trekvaart naar Almelo. Momenteel is het kanaal buiten Zwolle niet meer bevaarbaar. Aan de oostkant van het kanaal ziet u statige woningen aan het water, aan de westkant liggen woonschepen in alle soorten en maten en het stadspark de Wezelanden.

Monument
Het oorlogsmonument Zwolle is opgericht ter nagedachtenis aan alle Zwollenaren die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument is een ontwerp van Titus Leeser en werd op 5 mei 1950 onthuld. Het verbeeldt de mens die zich weer opricht na het ondergaan van veel leed. Het monument is gedeeltelijk omgeven door een lage muur die symbool staat voor weerstand.

Plantagekerk (gelegen achter het monument)
De Plantagekerk is in 1874 gebouwd ter gelegenheid van de hereniging van de drie Christelijke afgescheiden gemeentes, die in Zwolle waren ontstaan. Het gebouw is daarmee de oudste nog bestaande gereformeerde kerk van Zwolle.

Sassenpoort
Naast de Peperbus, hét symbool van Zwolle, werd de Sassenpoort aan het eind van de 14e eeuw gebouwd als onderdeel van de stadsverdedigingswerken. Tegenwoordig behoort de Sassenpoort tot de top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten en wordt het als klein museum gebruikt. De huidige Sassenpoort wijkt af van de oorspronkelijk gebouwde Sassenpoort. Tussen 1894 en 1897 werd de poort gerestaureerd: er werden  dakkapellen en de spitse klokkentoren aangebracht.
Leuk detail zijn de gaten in de vloer boven de poorten. Vanuit deze gaten kon kokende pek over binnendringende vijanden worden gegoten.

Museum de Fundatie
Museum de Fundatie is gevestigd in een markant gebouw in Zwolle. Het pand is ontworpen door een Haagse architect (Eduard Louis) en is gebouwd tussen 1838 en 1841. Het heeft eerst dienst gedaan als Paleis van Justitie en bood later onder meer onderdak aan de Provinciale Planologische Dienst. In 2004 werd het pand omgebouwd tot een volwaardig museumgebouw. In 2013 is het museum na een verbouwing van 2 jaar weer open gegaan met een grote uitbreiding op het dak, genaamd "het oog".

Op dit moment is men bezig het museum uit te breiden. Er wordt een groot glazen oog bovenop het museum gebouwd om meer ruimte te creëren. Men kan door het oog lopen en van daaruit over de stad uitkijken.

Voormalig Kruitopslag
Nadat er een groot aantal branden in de stad had gewoed, zijn alle brandgevaarlijke activiteiten verbannen naar de Eekwal, gelegen in een uithoek van de stad. Direct achter de Kruitopslag staat nog het fundament van de houtzagersmolen.

Oude Willemsvaart
De Willemsvaart is een vaart in Zwolle die loopt van de binnenstad van Zwolle naar de rivier de IJssel. De vaart is tegenwoordig onderbroken en voor scheepvaart gesloten. De Willemsvaart werd geopend in 1819 door Berend Hendrik Bentinck tot Buckhorst, de toenmalige gouverneur van Overijssel. De aanleg was mogelijk door een belangrijke financiële bijdrage van Willem I, waaraan de vaart zijn naam dankt.
Nadat het Zwolle-IJsselkanaal in 1964 werd geopend, werd de Willemsvaart overbodig. Door het aanleggen van wegen en het veranderen van de inrichting is de Willemsvaart tegenwoordig enkel nog een afwateringskanaal.